Over ons - Klaverblad Verzekeringen Bedrijven Klaverjastoernooi

Klaverblad Verzekeringen Bedrijven
Klaverjastoernooi Gemeente Noordenveld
Ga naar de inhoud

Over onsHet bedrijvenklaverjastoernooi is ontstaan bij de gemeente  Noordenveld. Ton Krans, die 25 jaar bestuurslid was van de personeelsvereniging van de gemeente en nog steeds de klaverjasavonden bijwoont, herinnert zich de toernooien die dan altijd om toerbuurt georganiseerd werden. ‘Dat deden we samen met Cordis, GTI, Ucosan en Gemeentewerken. Ieder van hen deed met zestien personen mee’, zegt Ton. De leuke avonden wilde Ton, uit liefhebberij voor het spel, graag een vervolg geven en dus ging hij op zoek naar bedrijven uit de buurt die ook mee wilden doen. Zo klopte Ton eens aan bij Volksvermaken Roden, maar zij namen de organisatie van het toernooi niet voor hun rekening, dat was teveel organisatiewerk.

Uiteindelijk kwam de fervent klaverjasser bij Doede Pool terecht. ‘Hij was directeur bij Unit 4, wat toen nog in de Havezathe Mensinge zat. Ik vroeg hem of hij een programma kon verzinnen, waarmee deelnemers aan een klaverjastoernooi automatisch zouden worden ingedeeld,  zonder dat ze twee keer met dezelfde spelers aan tafel zouden zitten’, vertelt Ton. ‘De grote man was Jan Huizinga, die een systeem bedacht waarbij dat kon. Dat systeem gebruiken we nog steeds en is uniek.’

Zo kon het dat in 1997, onder de naam van hoofdsponsor Systion, het eerste toernooi kon plaatsvinden. Liefst 88 deelnemers schreven zich in en kaartten bij ‘Piet en Griet’, waar destijds het eerste toernooi werd georganiseerd. Later zou het toernooi worden verplaatst naar de Pompstee. Het bedrijventoernooi groeide door de jaren heen en op zijn hoogtepunt deden er liefst 256 mensen mee. ‘Toen zaten er zelfs mensen op het toneel te kaarten’, zegt Ton. Nu hebben we meestal tussen de 180 en 200 deelnemers. ’Waar in de landelijke media vaak berichten verschijnen over het ‘uitsterven van de klaverjassport’, ziet Ton die trend absoluut niet. ‘Daar merk ik niets van. We hebben altijd veel deelnemers’, zegt hij. Belangrijk is volgens hem vooral de sfeer. ‘Er wordt niet met het mes op tafel gespeeld. Gezelligheid is belangrijk.’

Onder de inschrijvingen die Ton jaarlijks binnenkrijgt, zijn veel terugkerende teams. ‘Een aantal kan ik van tevoren al op papier  zetten’, zegt hij. ‘De gemeente Noordenveld doet bijvoorbeeld altijd mee. Meestal met een team van de buitendienst. Of het college al eens heeft meegedaan? Dat hebben we wel geprobeerd, maar dat is nog niet gelukt. Het zou leuk zijn als het college of de gemeenteraad eens een team zou optrommelen.’ Tijdens het toernooi krijgt Ton hulp van drie anderen. Zijn dochter Jolanda, goede kennis Leo en Jan Huizinga, die nog steeds betrokken is bij het bedrijven klaverjastoernooi. Op deze manier is het organiseren van het evenement goed te behappen. Er is een klaverjastoernooi voor alle gemeente ambtenaren, het provinciehuis, justitie, politie en brandweerkorpsen in de provincie Drenthe, Groningen en Friesland. Deze vindt altijd plaats op een vrijdag in maart. Op de (meestal) derde vrijdag van november wordt altijd het bedrijven klaverjastoernooi gehouden in zalencentrum “de Pompstee” te Roden. Dit is een toernooi waar alleen bedrijven uit de gemeente Noordenveld aan mee kunnen doen.

Inmiddels heeft het toernooi met Klaverblad Verzekeringen uit  Zoetermeer een hoofdsponsor tot en met 2023. Voorafgaand aan het  toernooi is Ton vooral bezig met het werven van sponsoren. ‘Daar zit het  meeste werk in, samen met het verspreiden van de inschrijfformulieren.’ Dankzij de sponsoren spelen de deelnemers wederom om een aantal fraaie  prijzen. Hierdoor zal het team dat na drie boompjes boven aan staat,  zeker niet met lege handen vertrekken. Daarnaast wordt er telkens een  wisselbokaal aangeboden. Ook voor de individuele spelers zijn er uiteraard  prijzen te winnen, mogelijk gemaakt door de vele sponsoren.

Teams bestaan uit acht personen en bedrijven mogen meerdere teams inschrijven. Er worden  totaal drie boompjes gespeeld. Namens de organisatie roept Ton buurt- en sportverenigingen eveneens op om zich aan te melden. Meer informatie is te verkrijgen via deze site. Mailen of bellen met Ton Krans kan ook. Teams die niet eerder meededen, kunnen het best eerst even contact opnemen.

Terug naar de inhoud